Jadłospis tygodniowy 13 - 17.05.2024r.

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE: Herbata owocowa/kakao, chleb pszenno-żytni/graham, pasta jajeczno-kiełbasiana, ogórek zielony (1,3,7)     

II ŚNIADANIE:  Banan, kiwi, pomarańcza, jabłko, żurawina, woda mineralna                                                       

OBIAD:    Zupa ziemniaczana na wywarze mięsnym, ryż na mleku z jabłkami, kompot śliwkowy (1,3,7,9)                                 

PODWIECZOREK: Sałatka owocowa, biszkopty, herbata z dzikiej róży (1,3,7)

WTOREK

ŚNIADANIE:  Herbata porzeczkowa, zupa mleczna z kaszą manną, bułka kanapkowa z masłem i miodem (1,3,7)                                         

II ŚNIADANIE:  Banan, kiwi, sok świeżo wyciskany z marchewki i jabłka         

OBIAD:      Zupa kalafiorowa, gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, ogórek kiszony, kompot śliwkowy (1,3,7,9)                                      

PODWIECZOREK: Muffinki marchewkowe, herbata leśna (1,3,7)

ŚRODA

ŚNIADANIE:  Herbata leśna/kakao, chleb pszenno-żytni/graham z masłem, ser, szynka, jajko, ogórek, pomidor, rzodkiewka (1,3,7,9)

II ŚNIADANIE:      Kiwi, jabłko, banan, woda mineralna

OBIAD:                  Zupa jarzynowa z ryżem, zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami, kompot agrestowy (1,3,7,9)     

PODWIECZOREK: Budyń czekoladowy, flipsy, herbata owocowa (1,3,7)

CZWARTEK 

ŚNIADANIE:      Herbata malinowa/kawa zbożowa z mlekiem, bułki maślane z dżemem truskawkowym i serkiem waniliowym (1,3,7)   

II ŚNIADANIE:        Jabłko, banan, pomarańcza, rodzynki, woda mineralna

OBIAD:      Zupa szpinakowa, pulpety gotowane w sosie śmietankowym, ziemniaki, surówka z selera, kompot śliwkowy (1,3,7,9)                                  

PODWIECZOREK: Ciasto z owocami, herbata malinowa (1,3,7)

 

PIĄTEK

ŚNIADANIE:          Herbata leśna/kakao, chleb/bułka z masłem, pasta z tuńczyka (1,3,7)                           

II ŚNIADANIE:  Pomarańcza, kiwi, banan, jabłko, żurawina, woda mineralna

OBIAD:            Żurek śląski, placki ziemniaczane ze śmietaną, kompot jabłkowy ( 1,3,7,9)                  

PODWIECZOREK: Wafle z dżemem truskawkowym, herbata porzeczkowa (1,3,7)

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.Kiwi, jabłko, banan, woda mineralna