Jadłospis tygodniowy 13 - 17.05.2024r.
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: Herbata owocowa/kakao, chleb pszenno-żytni/graham, pasta jajeczno-kiełbasiana, ogórek zielony (1,3,7)
II ŚNIADANIE: Banan, kiwi, pomarańcza, jabłko, żurawina, woda mineralna
OBIAD: Zupa ziemniaczana na wywarze mięsnym, ryż na mleku z jabłkami, kompot śliwkowy (1,3,7,9)
PODWIECZOREK: Sałatka owocowa, biszkopty, herbata z dzikiej róży (1,3,7)
WTOREK
ŚNIADANIE: Herbata porzeczkowa, zupa mleczna z kaszą manną, bułka kanapkowa z masłem i miodem (1,3,7)
II ŚNIADANIE: Banan, kiwi, sok świeżo wyciskany z marchewki i jabłka
OBIAD: Zupa kalafiorowa, gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, ogórek kiszony, kompot śliwkowy (1,3,7,9)
PODWIECZOREK: Muffinki marchewkowe, herbata leśna (1,3,7)
ŚRODA
ŚNIADANIE: Herbata leśna/kakao, chleb pszenno-żytni/graham z masłem, ser, szynka, jajko, ogórek, pomidor, rzodkiewka (1,3,7,9)
II ŚNIADANIE: Kiwi, jabłko, banan, woda mineralna
OBIAD: Zupa jarzynowa z ryżem, zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami, kompot agrestowy (1,3,7,9)
PODWIECZOREK: Budyń czekoladowy, flipsy, herbata owocowa (1,3,7)
CZWARTEK
ŚNIADANIE: Herbata malinowa/kawa zbożowa z mlekiem, bułki maślane z dżemem truskawkowym i serkiem waniliowym (1,3,7)
II ŚNIADANIE: Jabłko, banan, pomarańcza, rodzynki, woda mineralna
OBIAD: Zupa szpinakowa, pulpety gotowane w sosie śmietankowym, ziemniaki, surówka z selera, kompot śliwkowy (1,3,7,9)
PODWIECZOREK: Ciasto z owocami, herbata malinowa (1,3,7)
PIĄTEK
ŚNIADANIE: Herbata leśna/kakao, chleb/bułka z masłem, pasta z tuńczyka (1,3,7)
II ŚNIADANIE: Pomarańcza, kiwi, banan, jabłko, żurawina, woda mineralna
OBIAD: Żurek śląski, placki ziemniaczane ze śmietaną, kompot jabłkowy ( 1,3,7,9)
PODWIECZOREK: Wafle z dżemem truskawkowym, herbata porzeczkowa (1,3,7)
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.Kiwi, jabłko, banan, woda mineralna